Im lepsze parametry techniczne mają blaty kuchenne, tym większe prawdopodobieństwo, że meble posłużą dłużej. To na blacie przygotowuje się posiłki, odstawia naczynia, czy gorące garnki. Nie każdy materiał będzie w równym stopniu odporny. A do tego trzeba spojrzeć na to, w jakim stylu urządzimy kuchnię i jakie dominują w niej kolory.
Blaty kuchenne – podstawowe rodzaje
Przeglądając meble kuchenne, osobno musimy zdecydować, jakie będą zawiasy, fronty, systemy otwarcia i właśnie blaty kuchenne. Do wyboru mamy kilka podstawowych rodzajów, które są dostępne u niemal każdego producenta mebli. Oprócz tego są też innowacyjne propozycje, które dopiero zyskują na popularności.
- Blaty kamienne. Jeśli priorytetem jest dla nas trwałość, to ta kategoria z pewnością nas usatysfakcjonuje. Wśród zalet obok trwałości wyróżnia się szeroką gamę kolorystyczną. Materiał ma zerową porowatość, więc nie wchłania wody. Niestety jest bardzo ciężki.
- Blaty drewniane. Drewno ma to do siebie, że jest eleganckie i stylowe niezależnie od tego, w jakim pojawi się pomieszczeniu. Drewniane blaty kuchenne są szlachetne i sprzyjają rodzinnej atmosferze, ale wymagają starannej pielęgnacji. Drewno musi być impregnowane, nie jest też odporne na działanie wody i temperatury.
- Blaty laminowane. Z reguły są z płyty wiórowej, którą pokrywa się laminatem. W porównaniu z pozostałymi to rozwiązanie jest najtańsze, ale jednocześnie sztuczne i najbardziej podatne na uszkodzenia.
- Blaty z konglomeratu. Powstają one z połączenia sproszkowanych pigmentów, żywicy akrylowej i wielu innych minerałów. Wizualnie są zbliżone do blatów kamiennych, ale znacznie są łatwiejsze w obróbce i mają mniejszą masę.
Nowe rozwiązania do nowoczesnej kuchni
Powyższe propozycje są znane od dawna, nie powinno więc nas dziwić, że są wybierane najchętniej. Jednak technologie nieustannie się rozwijają, a trendy wnętrzarskie zmieniają. Z tego względu producenci oferują nam coraz to nowe rozwiązania, także jeśli chodzi o blaty kuchenne. Ich wybór to prosta recepta, by dodać aranżacji kuchni ciekawszego charakteru. Jedną z ciekawszych propozycji, jakie są ostatnio modne, to blaty bardzo cienkie. W części przypadków mają grubość zaledwie 10-15 mm. Płyty kompaktowe, bo o nich mowa, łączą w sobie najważniejsze zalety większości powszechnie stosowanych materiałów. Są odporne na zarysowanie, ścieranie, parę wodną, środki chemiczne i temperaturę. Jednocześnie ich zewnętrzna powierzchnia może być antybakteryjna.
Warto zwrócić uwagę na ich nietuzinkowy i minimalny design. Są tak cieniutkie, że niemal ich nie widać. Ta oszczędność formy sprawia, że są stylowe i eleganckie. Szczególnie efektownie będą wyglądać w kuchniach zdominowanych przez styl nowoczesny.